Politik

Vad är politik för dig? Bara något tråkigt? Ett nödvändigt ont man borde veta någonting om? ”alla pratar bara politik och jag vet inte vad jag ska säga”. Så har det varit för mig väldigt länge men på sistone har jag faktiskt engagerat mig lite i att ta reda på fakta och att faktiskt tycka själv!

Ordet politik betyder: Det som rör staten. Politik handlar ofta om offentlig makt. Ordet politik kommer från grekiska ordet pólis (stadsstat): Vi använder ordet politik för att beskriva det som rör vårt demokratiska styre.

Sveriges partier och dess symboler

Politiska Partier

  • Mp – Miljöpartiet (miljö)
  • V – Vänsterpartiet (staten ska äga allt och medborgarna likaså)
  • C – Centern (landsbygd)
  • Kd – Kristdemokraterna (familj, vård samt byggt på kristna värderingar)
  • M – Moderaterna (sänkta skatter, individen ska själv välja sitt liv. Tycker denna är lite svår).
  • L – Liberalerna (EU, Euro)
  • SD – Sverigedemokraterna (nationalister, Sverige och dess kultur i fokus)
  • S – Socialdemokraterna (arbetarparti)

Det som är ovan. Det är så jag ser det. När jag tänker på partierna är det som står ovan det första jag tänker på. Men ÄR det så?

Är det så enkelt med politik

Borde vara så enkelt med politik men det är det VERKLIGEN INTE!!!! Sanningen är att det inom politik är ett gytter av tyckande ! Alla partier anser att de står i sin fulla rätt att lägga sig i precis allt men nuförtiden är dessa partier långt ifrån vad dom borde vara (enligt min mening).

Hur vore det om partierna kunde fokusera på det som är deras huvudfråga, sedan när det blir val så låt de 3 största partierna regera landet, oavsett om dom vill det inte så måste dom lära sig att samarbeta. Det vore väl det mest demokratiska? Men det skulle ju bara inte gå.

Vad är höger respektive vänster politik

Höger respektive vänsterpolitik. Vad är då det? Ja, vad är det egentligen. Nu väldigt väldigt kortfattat! Detta är oändligt stort….

Höger: Vill inte att staten ska så mycket makt. Människor ska leva mer fria liv där det är fria initiativ. Privat ägande, lägre skatter. En grundideologi är konservatismen. De vill bevara konventionella, traditionella samhällsinstutioner, motverka snabba förändringar i samhället.

Vänster: Tycker det är mer rätt med statliga och kommunala beslut. Vill ha ett utvecklat skatte och bidragssystem i en offentlig sektor. En grundideologi är socialismen. Skillnaden mellan rika och fattiga är omoraliskt. Strävar efter jämlikhet och rättvisa. Andra frågor som är viktiga är feminism, kollektivism och internationalism.

Som vi ser, eller åtminstone som jag ser det så finns det vid en snabb blick mkt bra saker på båda sidor!

Är verkligheten av politiken detta? Återigen, verkligen inte! De som är höger är höger och försvarar det med näbbar och klor. De som är vänster försvarar det med allt de har och då blir ju debatterna väldigt hätska och hårda. Varför? För att ALLA tror på att det fortfarande är grundideologierna som styr partierna. Det borde vara så…

Oärlighet i politik

Men det är det inte. Det är tjuv och rackarspel. Det är ord, löften som lovas och det är ord och löften som bryts. Partierna lämnar sin grundfilosofi och hänger sig åt allsköns andra saker än det dom borde göra.

Vad som stör folk mest är när politiker ljuger! De står och säger en massa saker och sen när det blir verklighet så ändrar dom åsikt. Vi behöver raka puckar och raka besked som inte ändras. Istället är det lögner som avlöser varandra. Media hetsar för läsare och debatter är det enda dom vill åt.

Men folkets röst då? Oja, det betyder ju ALLT för dessa partier. Utan folkets röster så blir de ju inte valda. Så DIN röst räknas såklart och är väldigt viktig för partierna. Därför är det extra viktigt att följa politiken lite grann så vi inte luras när det blir dags för val. För då kommer grundideologierna fram;)

Idag har vi ett annat politiskt klimat än vad vi haft innan. De politiska lägren ändras och nya konstellationer håller på att bildas.

Det jag ser som är huvudfrågor idag är:

  • Invandring/migration
  • Islamism (går nog under invandring/migration)
  • EU
  • Rättsväsende (polis, militär)
  • Kriminalitet, brottslighet (går väl under rättsväsende antar jag)
  • Vård och äldreomsorg
  • Skola
  • Klimat

Det här är bara ett skrap på ytan och många av oss är ju idag lite politiskt intresserade och säkert har massor med åsikter och är med i olika debatter på Facebook.

Har försökt att vara objektiv här och har inte favoriserat varken höger eller vänster. Jag kommer att förklara min politiska ställning i något inlägg framöver.

I övrigt är jag nästan en helt vanlig man 😉 Precis som du har jag drömmar och förhoppningsvis kan både du och jag färdas tillsammans fast vi kanske har olika åsikter om politiken.

Vi håller tummarna för framtiden!

Äkta politisk vänskap ska förena folken och länderna